Tuesday, 4 November 2014

Awek cun penggemar french fries dan potato chips diburu "Encik Kan"?

Pengambilan kentang goreng penyebab kanser

vivix bantu elak kanserSalam pembaca blog semua.. "Arini saya lunch fries je..nak diet..nak kurang 10kg bulan ni.." Bukan saya cakap lah ye selepas mengetahui fakta ni. Makan fries ja boleh kurus ke?apatah lagi nak turun berkilo ni..?dengar macam ya jugak sebab lebih ringan dari nasi kan..nak kurus cepat dan mudah konon..harini saya kongsikan musibah bagi si penggemar kentang goreng especially yang dijual di restoran segera "Encik Kanser" sedang menunggu anda. Kenapa anda perlu baca entry saya harini sampai ke titik terakhir?

  1. Info penting kenapa kentang goreng berpotensi meningkatkan risiko kanser?
  2. Penyelidikan yang membuktikan pengambilan kentang goreng penyebab kanser

Kenapa kentang goreng berpotensi meningkatkan risiko kanser?


Menurut Dr.Zubaidi Ahmad, seorang pegawai perubatan di Kumpulan Penawar Sdn Bhd, Europen Food Safety Authority (EFSA) telah mengesahkan acrylamide dalam dalam makanan berpotensi meningkatkan risiko kanser bagi pengguna di semua peringkat usia. Lebih mengejutkan, kandungan acrylamide ni sangat tinggi dalam potato chips atau french fries berbanding makanan lain.

Acrylamide dalam makanan dihasilkan oleh tindak balas kimia apabila makana digoreng dengan suhu tinggi iaitu 120°C agar makanan lebih sedap. Memang sedap sungguh la kan. Kentang mempunyai kandungan asparagine yakni asid amino yang tinggi. Bila dipanaskan dengan suhu tinggi maka akan terbentuk acrylamide ni.

Acrylamide ini jika diambil akan diproses dalam perut lalu membentuk glycidamide yang menjadi penyebab mutasi DNA dan tumor serta kanser especially dibahagian mulut, saluran pemakanan esofagus dan perut. Awas! Encik Kan kini menunggu anda!

Tapi!!!bukanlah tak boleh makan langsung ye. Sebab tahap acrylamide yang terhasil berbeza dan bergantung kepada cara pengilang, masa memasak dan kaedah serta suhu proses memasak. 

Penyelidikan yang membuktikan pengambilan kentang goreng penyebab kanser telah dilakukan oleh agensi antarabangsa dan kini Agensi Antarabangsa bagi Penyelidikan Kanser Amerika Syarikat sedang mempertimbangkan acrylamide sebagai bahan penyebab kanser kerana acrylamide boleh meninggikan risiko mendapat kanser rongga mulut, pharynx, esofagus, larinks, usus besar, buah pinggang, payudara, dan ovari.

Wah bahaya sebenarnya penggemar makanan segera especially kentang goreng ni. Kanser sukar dirawat bukan. Tapi jika anda telah disahkan penghidap kanser, bukan bermakna anda hanya membilang bilangan hari anda didunia ni.Masih ada pelbagai alternatif yang boleh dilakukan untuk anda kembali pulih.

Kali ni saya cadangkan anda untuk mencuba Vivix. Bagaimana Vivix ini bertindak secara semulajadi membantu anda untuk kembali pulih dari penyakit yang sukar diubati ni dan seterusnya memberi sinar harapan buat penghidap kanser seperti anda? Mengandungi antioksidan yang mustajab dan 10x lebih kuat dari resveratrol ini tidak terdapat pada produk yang lain sangat penting untuk menghentikan tindak balas kimia penyebab kanser. Entry khas untuk anda KLIK DI SINI.
vivix untuk diabetes

Ingin mencuba ataupun memang anda memerlukan Vivix ni sekarang? boleh hubungi saya samada call/sms/whatsapp 012-5572559 atau email: syainadia@gmail.com. Anda masih ada masa untuk mencuba. Yang penting jangan putus harapan ye. Allah amat menyukai hambaNya yang berusaha

Wallahualam.

3 comments:

  1. Alamak, saya penggemar kentang goreng ni. Kena beringat lah!

    ReplyDelete
  2. lepas ni kena kurangkan makan kentang gorengla nampaknya....bertukar kepada keledek lagi sihat sebab low GI kan.

    ReplyDelete
  3. Saya juga penggemar kentang goreng..sangat berguna info ni..bahaya rupanya..OMG!!!thanks dear

    ReplyDelete